Gyógyító fák – fajták szerint

Az erdei séta jólesik. Ennek oka többféle lehet, talán az is, hogy a nyugalmat és erőt árasztó, gyakran házmagas növények közelében biztonságban érezzük magunkat.

A különféle vallásokban és mondákban a fa fontos szerepet játszik. Az indián teremtéslegendában isten nyilat lő kőrisbe, a sebből szivárgó vérből lett az ember. Buddha állítólag fügefa alatt világosodott meg. Az ősmagyar mondák “égig érő fáról”, “életfáról” szólnak. A hinduk szerint Visnu isten fügefa alatt született. A Biblia a “Tudás Fájáról” beszél, amely az Édenkertben nőtt.

A természeti népek és a fa

Nem minden indián egyforma. Sok törzs van, másféle szertartásokkal és szokásokkal. De közös bennük a kötődés a természethez. Az indián a fát magával egyenrangú lénynek tekinti. Fát kidönteni némely törzsnél bűnnek számít.
A fa számukra az istenek lakhelye. A híres főnök, Seattle mondta: “E föld minden része szent népemnek, minden csillogó fenyőtű, minden homokos part, minden árny a sötét erdőben, minden tisztás, minden zümmögő rovar szent népem gondolatában és tapasztalatában. A fában mozgó nedvesség a vörös bőrű ember emlékét hordja.” Elgondolkodtató idézet. Arra figyelmeztet, milyen tiszteletben kellene az embernek a természet más részeivel együtt élni. Ezt felejtettük el.

A NÉMET TÖLGY ERŐT SUGÁROZ
A germánok és a kelták egészen különleges kapcsolatban álltak a fákkal, különösen a tölggyel. A germánoknál Thor a dörgés istenének megszemélyesítője volt. Tisztelettel szemlélték, hogy a villám, amely gyakran csap a tölgybe, alig okoz neki nagyobb kárt. Ma már tudjuk, hogy a tölgy gyökere gyakran a talajvizet is eléri, így a villám hatalmas energiáját levezeti. Magában a fában alig okoz kárt.
A kelták, főleg a druidák ismerték a tölgy gyógyító erejét – leveléből, kérgéből gyógyszer készítettek.

A fa gyógyíthat

A fagyógyászat igen kellemes eljárás. Természetesen nem szabad azt hinni, hogy a betegség megszűnik, mert félóra hosszat a fa alatt üldögéltünk. A fa gyógyereje ajándék annak, aki kényszer nélkül meg tud nyílni előtte. A lényeg az, hogy a fákat ugyanolyan élőlénynek tekintsük, mint amilyenek mi vagyunk, és tudatosítsuk magunkban, hogy kölcsönösen függünk egymástól. Gondozhatjuk, de ki is vághatjuk a fákat, ugyanakkor ők jelentik számunkra az éltető levegőt és a friss, nyugtató, zöld harmóniát, amely gazdaggá teszi bolygónkat.
Sétáljunk sokat parkokban, erdőkben, arborétumokban, és szívjuk magunkba a kristálytiszta, hűs levegőt. Gondolatban köszönjünk az öreg fáknak, és mondjunk nekik hálát azért, hogy megtisztítják a levegőket. Ha úgy érezzük, hogy jól esne, simítsuk végig a törzsüket, vagy öleljük át néhány percre kérges törzsüket. Meglátjuk majd, mekkora energiával töltenek fel bennünket!

A fagyógyászat segítséget nyújthat fejfájás, migrén, lehangoltság vagy túlhajszoltság esetén, és egy órás erdei séta után elkezd helyreállni a test-szellem-lélek egyensúlya.

Almafa
Különösen tavasszal szép, amikor virágzik. Az édes illat vonzza az ember, és javítja a hangulatát.
Alkalmazás: A lehangolt és szomorú embernek hasznos az almafa derűs kisugárzása.

Nyír
Különösen fehér kérge elragadó, amit idősebb korában sötét repedések hálóznak be. A karcsú alak is tetszést ébreszthet, amely annyira hajlékony, hogy a legkeményebb viharnak is ellenáll.
Alkalmazás: Mindenkinek segít, aki úgy érzi, túl nagy rajta a fizikai / lelki terhelés. Arra tanít, hogyan éljük túl az élet viharait.

Bükk
A németek szerint zivatarban a bükk a legbiztonságosabb fa, amely stabilitásával, erős állóképességével példát mutat az embereknek.
Alkalmazás: Zaklatott, és érzelmileg labilis városi embereknek való gyönyörű fa, amely megtanít minket, hogy minden helyzetben “több lábbal álljunk” a földön.

Tölgy
A tölgy az erő érzetét kelti, hiszen csak úgy duzzad az erőtől. Nem csoda: 30-40 méter magasra nő, és több száz évet is megél.
Alkalmazás: A tölgy átadja az embernek az erejét. Ha valaki lelkileg gyenge, vagy nehéz feladat előtt áll, célszerű tölgyesben sétálnia, esetleg tölgyet ültetni a kertjébe.

Füge
Fügefát akár a lakásban is tarthatunk, de a kertekben is vígan megél, édes gyümölcsével elkényeztetve a gazdáját.
Alkalmazás: A füge erősíti és támogatja a bizonytalan embert.

Gesztenye
Ki ne ismerné a sült gesztenye édes ízét és illatát? Piacokon gyakran találkozhatunk vele. Az illat sokakban a gyermekkor biztonságos érzését ébreszti fel, és talán hihetetlennek tűnik, de ez az érzés bizony egy árnyas gesztenyefa alatt is elfoghatja az embert.
Alkalmazás: A védettség érzését keltik bennünk, ha gesztenyefák közelében tartózkodunk.

Juhar
Az igénytelen fa nem nagyon magas, koronája terjeszkedő. Ősszel mutatja igazi szépségét, a lomb sárgára és vörösre színeződik, mintha lángokban állna.
Alkalmazás: Belső nyugtalanság és pánik esetén célszerű juharfák közelében tartózkodni.

Fűz
Kifejezetten elegáns fa, amely akár 30 méter magasra is megnőhet. Feltűnőek az ezüstös levelei és kérge. A homeopátiában reumás panaszokra használják.
Alkalmazás: A dühöngő kedélyekre a fűz nagyon jó hatású, szelídíti a lendületét és jó útra téríti.

Ciprus
A ciprus, ez az örökzöld tűlevelű, a toszkán táj jellegzetes eleme, Talán ezért kelt vágyat és jó érzést látványa oly sok embernek.
Alkalmazás: A ciprus lábánál vigaszt találhat. Az álmodozó embernek segít, hogy nyugodtan, de céltudatosan foglalkozzon élete tervezésével.

  • kormosalbert
    Article By :
    Üdv az oldalamon! Igyekszek összegyűjteni a számomra legértékesebb cikkeket. Remélem, ti is értékesnek és hasznosnak találjátok majd őket! Namaste

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*
*